Uw elektrotechnische installatie

U heeft vast wel eens in uw meterkast gekeken. Veel knopjes, snoertjes, boutjes, etc. Maar wat is de conditie van deze installaties? Dat zit vast wel goed, maar zit dit daadwerkelijk wel goed? Dit is namelijk niet vanzelfsprekend. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een ongeluk kan leiden tot vervelende gevolgen voor uw bedrijf. 

Brandoorzaak nummer één

Meer dan een kwart van alle schades verricht door brand wordt veroorzaakt door een gebrek in de elektrische installatie, door een gebrek in de aangesloten apparaten, of door verkeerd gebruik van apparatuur. Deze gebreken zijn vaak niet met het blote ook zichtbaar. In Nederland zijn er gemiddeld dan ook acht branden per dag door slecht onderhoud van elektrische installaties. 

Naast het feit dat brand catastrofale gevolgen met zich meebrengt, kan ook stroomuitval hoog in de kosten lopen voor uw bedrijf. Weet u hoeveel het u kost wanneer uw bedrijf slechts één dag stil ligt?

Voorkomen beter dan genezen

Om een brand of storing te voorkomen is het verstandig om een deskundige (en gecertificeerde) inspecteur naar uw installatie te laten kijken. In sommige gevallen wordt dit door een verzekeringsmaatschappij geeïst, maar waarom zou u niet op de zaken voorop willen lopen? Een desbetreffende inspectie hoeft dan ook gemiddeld maar eens in de 3-5 jaar uitgevoerd te worden. Hiermee garandeer je de veiligheid van je elektrotechnische installaties en kun je brand of zelfs persoonlijk letsel voorkomen. 

Naast dit feit staat in artikel 3 uit de Arbeidsomstandighedenwet dat de werkgever verplicht is om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten. 

Maar welke inspectie zijn er en welke heeft u nodig? Er zijn drie inspecties waarmee u de veiligheid van uw elektrotechnische installaties kunt garanderen:

NEN 1010 inspectie

De NEN 1010 is een reeks Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. De NEN 1010 norm wordt een beetje gezien als de moedernorm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur. Deze norm richt zich op nieuwe installaties.

Wil u meer weten over de NEN 1010? Klik dan op onderstaande link.

NEN 3140 of Scope 8 inspectie

De NEN 3140 of de Scope 8 is ook een reeks Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. Het verschil met bovenstaande norm is dat de NEN 3140 of de Scope 8 norm zich richt op bestaande installaties. 

Wilt u meer weten over de NEN 3140 of Scope 8? Klik dan op onderstaande link.

Scope 10 inspectie (NTA 8220)

Om de risico’s van elektrisch materieel vast te stellen, is een veiligheidsinspectie met de NEN 3140 of Scope 8 niet voldoende. Ten behoeven van de specifieke inspectie van elektrisch materieel op brandrisico is een aanvullende Scope 10 ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de NTA 8220. 

Wilt u meer weten over de Scope 10? Klik dan op onderstaande link. 

Sluit Menu