Wat is Scope 10 of NTA 8220?

U wilt uit voorzorg een inspectie laten uitvoeren op de brandveiligheid van uw pand  of u heeft een eis gekregen van de verzekeringsmaatschappij. U vraagt zich misschien af wat de SCIOS Scope 10 norm precies inhoudt. Wij zetten de feiten op een rijtje!

Scope 10 of NTA 8220

De meeste branden ontstaan door onveilige situaties in elektrische installaties. Om de risico’s van elektrisch materieel vast te stellen, is een veiligheidsinspectie met NEN 3140 als uitgangspunt onvoldoende. Ten behoeven van de specifieke inspectie van elektrisch materieel op brandrisico is een aanvullende Scope 10 ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de NTA 8220. 

Norm

Zoals hierboven staat vermeld richt de Scope 10 norm zich op de brandveiligheid van een pand.

Toepassing

De norm is van toepassing op de brandveiligheid, gekeken naar elektrische installaties, van onder andere: woningen, kantoren, gebouwen, terreinen, etc.

Wettelijke status

Volgens artikel 3 uit de Arbo-wet is de werkgever verplicht om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten. Met de Scope 10 norm kunt u de brandveiligheid omtrent uw elektrische installaties aantonen. De norm is echter niet wettelijk verplicht. Dit is alleen van toepassing wanneer uw verzekeringsmaatschappij dit eist.

Termijn

De termijn van een dergelijke inspectie varieert per geval. In een risicovolle omgeving wordt er gemiddeld om de 1-3 jaar een inspectie uitgevoerd. In een omgeving met minder risico wordt gewoonlijk om de 3-5 jaar een inspectie uitgevoerd.

Inspectie

Na de inspectie krijgt u een herstelrapport. Wanneer de bevindingen zijn verholpen door uw installateur, zal er een her-inspectie plaatsvinden. Wanneer deze goed is bevonden kunt u aantonen dat uw elektrisch materieel aan de eisen van de Scope 10 of NTA 8220 norm voldoet.
Bij de inspectie zit altijd een thermografisch onderzoek inbegrepen. Klik op de onderstaande link om meer te weten te komen over themografisch onderzoek.

Sluit Menu