SCIOS Scope 10

U wilt uit voorzorg een inspectie laten uitvoeren ter beoordeling van de brandveiligheid van uw pand of u heeft een eis gekregen van uw verzekeringsmaatschappij. U vraagt zich misschien af wat de SCIOS Scope 10 inspectienorm precies inhoudt. U leest het hier!

Wat is SCIOS scope 10?

Scope 10 heeft betrekking op de brandveiligheid van uw pand. De meeste branden ontstaan door onveilige situaties in elektrische installaties. Om de risico’s van elektrisch materieel vast te stellen, is een veiligheidsinspectie met NEN 3140 als uitgangspunt onvoldoende. Ten behoeven van de specifieke inspectie van elektrisch materieel op brandrisico is een aanvullende Scope 10 ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de NTA 8220. 

Middels een Scope 10 inspectie toont u aan dat uw installatie voldoet aan de norm. 

Waarom Scope 10?

De reden voor het uitvoeren van een SCIOS scope 10 inspectie verschilt per opdrachtgever. Wij horen vaak een van de volgende argumenten:

  • Verzekeringseis: uw verzekeringsmaatschappij vraagt om een scope 10 keuring.
  • Eigen initiatief: u vindt het belangrijk dat uw pand in goede conditie is en voert preventief een Scope 10 inspectie uit om brandveiligheid te garanderen.

Overzicht Scope 10

Norm

Zoals hierboven vermeld richt SCIOS Scope 10 zich op de brandveiligheid van een pand.

Toepassing

De norm is van toepassing op de brandveiligheid van elektrische installaties binnen onder andere: woningen, kantoren, gebouwen, terreinen, etc.

Wettelijke status

Volgens artikel 3 uit de Arbo-wet is de werkgever verplicht om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten. Met een Scope 10 inspectie kunt u de brandveiligheid omtrent uw elektrische installaties aantonen.
De norm is niet wettelijk verplicht. Dit is enkel het geval wanneer uw verzekeringsmaatschappij dit eist.

Termijn

De termijn van een dergelijke inspectie varieert per geval. In een risicovolle omgeving wordt er - uit ervaring - gemiddeld om de 1-3 jaar een inspectie uitgevoerd. In een minder risicovolle omgeving wordt gebruikelijk om de 3-5 jaar een inspectie uitgevoerd.

Scope 10 keuring

Na de inspectie ontvangt u een herstelrapport. Wanneer de bevindingen zijn verholpen door uw installateur, zal er een her-inspectie plaatsvinden. Wanneer deze goed is bevonden kunt u aantonen dat uw elektrisch materieel aan de eisen van de SCIOS Scope 10 of NTA 8220 norm voldoet.
Bij de inspectie zit altijd thermografisch onderzoek inbegrepen.

Scope 10 inspectie?

Vraag vrijblijvende een offerte aan. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Sluit Menu