Eis van Arbowet en verzekeraars

Scope 12 inspectie

Steeds meer huishoudens en bedrijven beschikken over een zonnepanelen- of PV-installatie. Deze installaties brengen brandgevaar met zich mee. De SCIOS Scope 12 richt zich dan ook primair op de beoordeling van deze zonnepanelen installaties op brandgevaar, maar ook op aspecten zoals aansluiting en correcte uitvoering van het ballastplan.

Scope 12 inspectie - e-Inspectie

Wat is SCIOS scope 12?

Een Scope 12 inspectie is bedoeld voor het inspecteren van zonnestroominstallaties. DC- en AC-zijdig waarbij de scope binnen de AC-zijde reikt vanaf de hoofdaansluiting van de installatie tot en met de omvormer(s). Onze inspecteur kijkt bij het inspecteren van uw zonnestroominstallatie primair naar de brandrisico’s, elektrische veiligheid en correcte constructie en uitvoering.

Middels een Scope 12 inspectie toont u aan dat uw installatie voldoet aan de norm.

Scope 12 verplicht?

De SCIOS Scope 12 inspectie is niet wettelijk verplicht. Echter kan het voorkomen dat uw verzekeraar een periodieke inspectie van uw zonnestroominstallatie eist en de inspectie u wel verplicht wordt gesteld. Dit bent u overeengekomen in uw verzekeringspolis.

De Arbowet wijkt overigens wel uit over de veiligheid van uw pand. Middels een Scope 12 inspectie toont u aan dat uw pand binnen het kader van uw zonnestroominstallatie veilig is voor uw gebruikers.

overzicht van scios scope 12

In de context van regelgeving

Norm

SCIOS Scope 12 heeft betrekking op de veiligheid van uw zonnestroominstallaties.

Toepassing

De norm is van toepassing op alle vormen van zonnepanelen installaties binnen onder andere: woningen, kantoren, gebouwen, etc.

Wettelijke grondslag

Volgens artikel 3 uit de Arbowet is de werkgever verplicht om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten.

Termijn

De termijn van een Scope 12 inspectie is afhankelijk van de afspraken die u bent overeengekomen met uw verzekeraar. In de praktijk zal dit ongeveer om de 5 jaar zijn.

Vóór de inspectie

Voordat de inspectie uitgevoerd wordt, vragen we u om verschillende documenten die betrekking hebben op de zonnestroominstallatie. Denk aan: ballastplan, legplan, constructieberekening, etc.

Scope 12 keuring

Na de inspectie ontvangt u een inspectierapport met (indien van toepassing) een herstelverklaring. Wanneer de bevindingen zijn verholpen, ontvang u het SCIOS Scope 12 certificaat.

Specifieke vraag?

Heeft u een specifieke vraag rondom de inspectie van uw zonnestroominstallatie? Neem eenvoudig contact op met een van onze adviseurs!
Neem contact op

Scope 12: de inspectie

De inspectie bestaat uit:

  • Een uitgebreide visuele inspectie van de installatie;
  • Diverse metingen en beproevingen;
  • Een thermografische inspectie
  • Rapportage van bevindingen;
  • Beoordeling van een herstel verklaring of indien relevant een her-inspectie;
  • Certificaat.

Hierbij wordt er gebruik gemaakt van geschikte en gekalibreerde meetinstrumenten

 

De inspectie wordt uitgevoerd op basis van:

  • NEN 1010: 2015+C1:2016;
  • NEN-EN-IEC 62446:2020 Eisen voor testen en inspecteren
  • NPR 8040-1 Thermografie;
  • SCIOS Technisch Document 18: Inspectie van zonnestroominstallaties

Benieuwd naar de kosten?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Vul het formulier in om een offerte voor een SCIOS Scope 12 inspectie op te vragen. Weet u bepaalde gegevens niet, laat deze dan leeg.