SCIOS Scope 12

U wilt uit voorzorg een inspectie laten uitvoeren ter beoordeling van uw zonnepanelen installatie of u heeft een eis gekregen van de verzekeringsmaatschappij. U vraagt zich misschien af wat de SCIOS Scope 12 inspectienorm precies inhoudt. U leest het hier!

Wat is SCIOS scope 12?

Steeds meer huishoudens en bedrijven beschikken over een zonnepanelen- of PV-installatie. Deze installaties brengen brandgevaar met zich mee. De SCIOS Scope 12 richt zich dan ook primair op de beoordeling van deze zonnepanelen installatie op brandgevaar, maar ook op aspecten zoals aansluiting en correcte uitvoering van het balastplan.

Een Scope 12 inspectie is dus bedoeld voor het inspecteren van zonnestroominstallaties. DC- en AC-zijdig waarbij binnen de AC-zijde de scope reikt vanaf de omvormer(s) van de installatie tot en met de hoofdaansluiting. 

Middels een Scope 12 inspectie toont u aan dat uw installatie voldoet aan de norm. 

Waarom Scope 12?

De reden voor het uitvoeren van een SCIOS scope 12 inspectie verschilt per opdrachtgever. Wij horen vaak een van de volgende argumenten:

  • Verzekeringseis: uw verzekeringsmaatschappij vraagt om een scope 12 keuring.
  • Eigen initiatief: u vindt het belangrijk dat uw pand in goede conditie is en voert preventief een Scope 12 inspectie uit om brandveiligheid te garanderen.

Overzicht Scope 12

Norm

Zoals hierboven vermeld richt SCIOS Scope 12 zich op de zonnepanelen installatie van uw pand.

Toepassing

De norm is van toepassing op alle vormen van zonnepanelen installaties binnen onder andere: woningen, kantoren, gebouwen, etc.

Scope 12 keuring

Na de inspectie ontvangt u een herstelrapport. Wanneer de bevindingen zijn verholpen door uw installateur, zal er een her-inspectie plaatsvinden. Wanneer deze goed is bevonden kunt u aantonen dat uw elektrisch materieel aan de eisen van de SCIOS Scope 12 norm voldoet.

Wettelijke status

Volgens artikel 3 uit de Arbo-wet is de werkgever verplicht om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten. Met een Scope 12 inspectie kunt u de brandveiligheid omtrent uw elektrische installaties aantonen.
De norm is niet wettelijk verplicht. Dit is enkel het geval wanneer uw verzekeringsmaatschappij dit eist.

Scope 12 inspectie?

Vraag vrijblijvende een offerte aan. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Sluit Menu