Tips & Inspiratie

10 feb
e inspectie.jpg

Veilig werken begint bij brandveilige installaties

Wist u dat een groot deel van de bedrijfsbranden ontstaan door defecten in elektrische installaties? Stel u voor: een overbelaste groep in uw meterkast veroorzaakt kortsluiting, met als gevolg een smeulend kabeltje dat onopgemerkt blijft. Binnen enkele uren kan dit leiden tot een allesverwoestende brand die uw bedrijf stillegt en uw medewerkers in gevaar brengt. Slecht onderhoud, verouderde bedrading of overbelasting vergroten deze risico’s. Brandveiligheid van elektrische installaties is daarom van levensbelang om uw medewerkers en bedrijfspand te beschermen. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw installaties veilig zijn en voldoen aan de geldende normen?

  1. Hoe ontstaan brandrisico’s in elektrische installaties?
  2. Zo zorgt u voor brandveiligheid
  3. Brandveiligheid en regelgeving

Hoe ontstaan brandrisico’s in elektrische installaties?

Elektrische installaties zijn een onmisbaar onderdeel van elke organisatie, maar waar elektriciteit stroomt, stapelen ook de risico’s zich op. Veelvoorkomende oorzaken van brand zijn:

  • Overbelasting: Te veel apparaten zijn aangesloten op dezelfde groep;
  • Defecte bekabeling: Versleten of beschadigde kabels die oververhit raken;
  • Slechte verbindingen: Loszittende contactpunten of aansluitingen;
  • Gebrek aan inspecties: Zonder regelmatig onderhoud blijven defecten onopgemerkt.

Met periodieke controles en onderhoud van uw elektrische systemen minimaliseert u deze risico’s en bent u zeker van brandveilige installaties. Wilt u meer zekerheid over de veiligheid van uw installaties? Neem contact met ons op voor een professionele brandveiligheidscheck.

Zo zorgt u voor brandveiligheid

Brandveiligheid begint met het laten inspecteren van uw elektrische installaties. Een professionele inspectie volgens de NEN 3140- en Scope 10-richtlijnen brengt mogelijke zwakke plekken in kaart en geeft inzicht in de huidige staat van uw systemen. Daarnaast is preventief onderhoud onderdeel van het voorkomen van brandgevaar. Bij deze inspecties kunnen defecte onderdelen tijdig worden vervangen, voorkomt u gevaarlijke situaties en verlengt u de levensduur van uw installaties. 

Het investeren in kwaliteitsmateriaal is ook een belangrijke stap om het risico op brand te verkleinen. Goedkope, niet goedgekeurde kabels en stekkers vormen namelijk een groot risico op oververhitting en kortsluiting. Een ervaren inspecteur en installateur heeft hier oog voor.

Tot slot is het bijhouden van documentatie erg belangrijk. Met overzichtelijke rapportages weet u precies wanneer onderhoud nodig is en blijft u altijd voldoen aan de wettelijke eisen.

Bij E-inspectie bieden we zowel inspecties als advies op maat om de brandveiligheid van uw elektrische installaties te waarborgen.

Neem vandaag nog contact met ons op en maak uw installaties brandveilig!

Brandveiligheid en regelgeving

De wet verplicht bedrijven om hun elektrische installaties veilig te houden. Inspecties en onderhoud zijn hierbij essentieel. Bijvoorbeeld met behulp van een Scope 10 inspectie of het navolgen van de NEN 3140 richtlijnen:

  • NEN 3140 richt zich op het gebruik en beheer van bestaande installaties;
  • Scope 10 is specifiek gericht op de brandveiligheid van installaties.

Met de juiste inspecties en onderhoud voorkomt u risico’s en beschermt u uw bedrijf. Neem vandaag nog contact op voor het maken van een afspraak.

Nog meer tips & inspiratie